RVS LeefstijlKrachttraining: de voordelen

Krachttraining: de voordelen

De voordelen van krachttraining, dat zijn er ontzettend veel: zowel mentaal als fysiek! Mits de training rustig wordt opgebouwd en de uitvoering van de oefeningen goed is.

Wat is krachttraining precies? Krachttraining is trainen om meer kracht en spiermassa op te bouwen. Wanneer spieren regelmatig worden belast zal het lichaam een seintje krijgen dat er meer kracht nodig is. Dat zorgt ervoor dat er steeds meer spiermassa wordt opgebouwd. Wanneer je meer spiermassa hebt wordt je stofwisseling wat hoger: het kost namelijk energie om die spiermassa in stand te houden. Zelfs als je niet traint zorgt je spiermassa er dus voor dat je extra energie verbrandt!

Wanneer je – gewenst of ongewenst – afvalt in gewicht kan je spiermassa verliezen in plaats van vet. Door krachttraining kun je dit zo veel mogelijk voorkomen.

Een ander voordeel is dat specifieke sportprestaties kunnen worden verbeterd. Denk hierbij aan krachttraining om je prestaties voor voetbal, tennis, hockey, basketbal en klimmen te verbeteren. Ook helpt krachttraining om de zwakke plekken in je lichaam te trainen waardoor je minder snel een blessure op zal lopen.

De juiste krachttraining kan lage rugklachten verminderen, de pijn door artrose verlichten en zorgen voor een grotere botdichtheid. Bij ouderen kan deze vorm van training de afname van spiermassa stoppen of vertragen en het risico op vallen verminderen.

Tot slot heeft krachttraining ook mentale voordelen. Sporten in het algemeen, en ook krachttraining, lijkt een positief effect hebben bij depressieve klachten. Krachttraining kan het zelfvertrouwen vergroten, geeft meer lichaamscontrole en lichaamsbewustzijn. Ook kunnen functies wat betreft het geheugen, leervermogen, taalgebruik en het kunnen begrijpen en uitvoeren van complexe en dagelijkse handelingen verbeteren.

Genoeg redenen om eens een krachttraining uit te proberen en te zien wat het voor jou kan betekenen!